Dirigent

Rien Snoeren

Rien werd geboren op 18 juli 1948 te Den Haag en kreeg op 4 jarige leeftijd zijn eerste cellolessen van zijn vader Marinus Snoeren, solo-cellist van het Residentie Orkest te Den Haag. Vanaf zijn 15de jaar studeerde Rien violoncello aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Carel van Leeuwen Boomkamp (waar hij zich vooral toelegde op de barok en orkestspel).

Na zich een aantal jaren geprofileerd te hebben als cellist bij verschillende orkesten studeerde hij orkestdirectie bij Heinz Friesen en Louis Stotijn wederom aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn studie orkestdirectie werd voorgezet bij Cees Bakels en Kirill Kondrashin te Amsterdam. Daarna vervolgde Rien zijn studie orkestdirectie aan de L’Académie musicale Chigiana te Siena in Italië bij Franco Ferrara, speciaal gericht op opera. De studie orkestdirectie werd afgesloten aan de Akademie múzických um ení (Music Faculty of the Academy of Performing Arts) te Praag bij de Tsjechische dirigent Vaclav Neumann.

In deze voorafgaande periode studeerde Rien tevens compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij de componist Peter Schat en nadien bij de Tsjechische componist Daniel Brozak.
Sinds 1984 is hij werkzaam als dirigent bij verschillende Nederlandse en buitenlandse orkesten en ensembles. Momenteel is hij vaste dirigent bij het het Kempisch Symfonie Orkest te Veldhoven, het kamerorkest Sinfonietta Geleen, het Regionaal Jeugdorkest van het Factorium te Tilburg en het Gewestelijk Symphonie Orkest “Maas en Niers” te Cuijk.
Daarnaast is hij zeer actief als componist, Rien heeft vele werken voor solo en kamermuziek tot orkestwerken op zijn naam staan.